Spekulatiivinen työ

Spekulatiivinen työ on huijausta. Se on fantasia ja ansa johon aloittelevat freelancerit ja yrittäjät menevät. Yksi tällaisista esimerkeistä on yleensä logon suunnittelukilpailu ja toinen on tutulle tai kaverille tekeminen. ”No saat vaikka kahvipaketin tai jonkin tavaran mun firmasta”. Ei näin vaan työstä tehdään lasku aina kun tilataan jokin palvelu. Onko myös maalarin työ rinnastettavissa harrastukseen. ”No hyvä kun kävit kokeilemassa tuota seinäsävyä en ole nyt oikein tyytyväinen enkä halua maksaa”. Sama logiikka on luovan alan ihmisiä hyväksikäyttävillä firmoilla ja ihmisillä. Luovaa alaa pidetään harrastuksena ja eihän harrastuksesta pidä maksaa. Hetkinen mutta monilla on alalle tutkinto ja eikö silloin pidäkin laskuttaa kuten vaikkapa ortopedin tai hammaslääkärin?

Hyvänä esimerkkinä on suunnittelukilpailu, jossa luvataan joku kohtuullisen iso palkintosumma. Yrityksen pitäisi olla sillä tasolla, että pystyy maksamaan suunnittelusta eikä kilpailuttaa fantasialla ja haaskata pienen luovan alan suunnittelijan aikaa.

Myös kansainvälistyessä on yrittäjällä hyvä olla joku sopimus mikäli tehdään töitä internetin yli. Tällaisen sopimuksen nimi on Professional Services Agreement tai lyhyesti PSA.

Categories:

No Responses

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *